LP’ens anden genkomst skaber fremtidens vinylklassikere

Morgendagens stjerner står ofte i skyggen af gamle vinylklassikere

Tallene tager ikke fejl. LP’en er kommet tilbage, og salget af vinyl overgik i 2016 udbetalingerne fra YouTube til kunstnere. Det betyder masser af nye fans, der stimler sammen til Record Store Day, og gennemtrawler Discogs for vinylklassikere. Men fokus kan nemt falde på fortiden når vi snakker vinyl. Selvom fremtiden har uendeligt meget at byde på.

Der er absolut grund til optimisme. I mange år har det primære marked for vinyl været brugte LP’er. Og selvom brugtmarkedet gemmer mange skatte, og har en vis charme, falder der altså ingen skejser af til kunstnerne, når den samme gamle plade skifter hænder for femte gang. Nye plader og genoptryk er den eneste måde at støtte dem, der laver musikken.

Mange nye samlere starter fra bunden, og i nogle tilfælde er brugtmarkedet den eneste mulighed for at få specifikke plader. Her på kontoret vil vi dog gerne slå på tromme for at kigge udover de gamle travere, og tage en chance med nogle af de plader, der kan blive fremtidens vinylklassikere.

I’ll Be Damned har for længst vist, at de er værdige arvtagere til den danske rocktrone. Med den internationale udgivelse af deres debutalbum, bliver deres selvudgivne danske debut pludselig en sjældenhed. En for samlerne med andre ord. Det samme gælder for den hvide udgave af BAESTs debut EP, der blev udgivet i et stærkt begrænset oplag på 100. Den sorte er knap så eksotisk.

Både I’ll Be Damned og Sonja Hald finansierede deres debutudgivelser via Crowdfunding. Metoden har vist sig både populær og effektiv over de senere år. Den giver mulighed for at samle penge ind til tryk på forhånd, og fungerer som en slags forudbestilling, der sikrer at man ikke producerer væsentligt flere plader, end man kan sælge.

På den måde får de originale fans også noget, de for alvor kan kalde deres. Et ejerskab på bandets udgivelse, som man har været med til at sikre. Det skaber en masse spændende limited og first editions, som nemt kan blive fremtidens vinylklassikere. Det kræver bare, at man som pladekøber bevæger sig udenfor komfortzonen.

Er du ny pladesamler? Så har Plademesser.com en fremragende liste over 50 essentielle vinyludtryk, du skal kende.

Og husk at du altid kan finde Merch City’s samlede udvalg af vinyl lige her.